Seminar za institucije

U periodu od 25 -27.septembra 2014 godine u Sutomoru održan je seminar za lokalne aktere u suzbijanju prosjačenja. Na seminaru koji je održan u Domu solidarnosti – Crvenog krsta prisustvovali su predstavnici Skupštine opštine Nikšić, Ministarstva unutrašnjih poslova – Uprave policije CB Nikšić, JU OŠ Braća Labudović i Mileva Lajović- Lalatović, Centra za socijalni rad za opštine Nikšić, Plužine i Šavnik kao i predstavnici partnerske organizacije Centra za romske inicijative iz Nikšića i privatnog preduzeća „Glušica D.O.O“ iz Nikšića.

sutomore-11Seminar se je sproveden u okviru projekta „Svratište za djecu ugroženu eksploatacijom od prosječenja“ koju finansira FAKT u okviru projekta “De facto Equal”, koji je podržan kroz program Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava (EIDHR), koji finansira Evropska unija, posredstvom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Voditelji seminara bili su mr. Mirjana Popović- Filozofski fakultet iz Nikšića i Predrag Marojević iz MUP CG a učešće u realizaciji seminara uzeli su i Fana Delija -Izvršna koordinatorka CRI Nikšić i mr. Slavko Milić, član defendologija centra Crne Gore.

sutomore-1

Na seminaru bilo je riječi o položaju Roma i Egipćana u Crnoj Gori, njihovoj socijalnoj integraciji kao i o pojavi prosjačenja i karakteristikama prosjačenja u našoj zemlji, statističkom praćenju ove pojave, mjerama države, pravnom okviru i rasprostranjenosti pojave prosjačenja, dječjem prosjačenju i prosjačenju djevojčica kao i drugim značajnim temama koje su u kauzalnom odnosu sa ovom pojavom.

sutomore

Nakon završetka seminara kreirane su preporuke koje će biti dostavljene nadležnim institucijama.

 

VAŠA DEFENDOLOGIJA